Actueel

Geplaatstaandachtspunten-aanmeten-kinderbril-980x410

Hier leest u het actuele nieuws over Molennetwerk Kempen~Broek, over de molens binnen GrensPark Kempen~Broek en over de aankomende activiteiten.

Geplaatst 6 november 2018

Subsidie voor project Molen Erfgoed App

Vastleggen in volledig scherm 6-11-2018 110600.bmp

MolenNetwerk KempenBroek VZW heeft een subsidie toegezegd gekregen van het Vlaams Nederlands Huis DeBuren een samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland met als doelstelling de culturele en maatschappelijke samenwerking en uitwisseling bevorderen tussen Vlaanderen en Nederland door te presenteren, te produceren, te inspireren en te verbinden.

MolenNetwerk KempenBroek VZW krijgt de subsidie voor het project om met behulp van de Molen Erfgoed App de windmolens en watermolens binnen GrensPark Kempen~Broek te verbinden en grensoverschrijdend het Verhaal van de Molens uit te dragen.


Geplaatst 09 oktober 2018

Prima zomerseizoen

Nu het toeristisch zomerseizoen 2018 grotendeels achter ons ligt kunnen we een eerste, tussentijdse balans opmaken over het zomerseizoen en de vakantieweken op de Sint Annamolen van Keent in Weert.
Erg positief is dat het bezoek aan de molen flink in de lift zit. We hebben, met nog drie volle maanden en een periode van de herfstvakantie te gaan nu al bijna 200 bezoekers meer op de molen genoteerd dan over héél 2017. Dat komt, hebben we de indruk, vooral ook door de samenwerking binnen GrensPark Kempen~Broek.

IMG_20181008_171344_501

Via MolenNetwerk KempenBroek is dit jaar voor het eerst intensief reclame gemaakt voor de molens in de vorm van folders, flyers, website, Facebook, Instagram, Twitter en via de speciale Agenda App voor de Molens van Kempen~Broek. En dat werkt.

Op vragen tijdens bezoek aan de molen antwoorden gasten steeds vaker: “We hadden het gezien in de agenda of op internet of we lazen een folder of flyer.”

Ook trekt de molen veel bezoekers niet enkel uit eigen stad en streek maar uit alle windstreken.  Al met al een positieve ontwikkeling die nadrukkelijk onderstreept dat de samenwerking binnen Kempen~Broek vruchten afwerpt.


Geplaatst 14 september 2018

Geschiedenis van Zorgvlietmolen wordt blootgelegd.

Een stukje molenarcheologie van de Zorgvlietmolen in Molenbeersel.

Vastleggen in volledig scherm 14-9-2018 165226.bmpPeter Deckers, eigenaar van de molen, is gestart met omvangrijke werkzaamheden. Op de plaats waar de molenberg is afgegraven zie je meer over de geschiedenis van de molen. De eerste molenberg van de zeskantige molen was beduidend lager dan deze van nu. Dit is af te lezen uit de gelaagdheid.

Vastleggen in volledig scherm 14-9-2018 165318.bmpEen oude begraven kruipaal bevestigt dit niveau. Boven bij de begraven kruipaal ligt een ijzeren voorwerp (vervormde smalle plaat met een soort lange nagels of bouten aan vast)

Vastleggen in volledig scherm 14-9-2018 165342.bmp

De wanden van de eerste molen waren bedekt met leien.
Dit kan je afleiden uit de laag leien die ligt onder het puin waarmee de nieuwere molenberg werd opgehoogd.
Dit was te verwachten. De enige oude foto van de zestienkant die we kennen geeft hier geen uitsluitsel over. Ze is niet duidelijk.  Hierop lijken de wanden egaal donker gekleurd.

Toch was het te verwachten dat de molen met leien bedekt was. De oude molen zou immers een grote gelijkenis hebben met de zestienkant van Horn.
Deze is ook met leien bedekt en bovendien heeft deze ook een lage molenberg.


Geplaatst 13 september

Geslaagde Grenzeloze Molendag trekt erg veel bezoekers.

Vastleggen in volledig scherm 14-9-2018 070603.bmp


Geplaatst 27 juli

Tijdens de openingsavond van de Molenfeesten in Molenbeersel heeft vrijdagavond MolenNetwerk KempenBroek VZW de nieuwe Kempen~Broek molenvlag gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens een Netwerkavond voor moleneigenaren, molenbeheerder en molenvrijwilligers uit het gebied van GrensPark Kempen~Broek. De windmolens en watermolens van GrensPark Kempen~Broek zijn nu ook aan deze vlag herkenbaar. De vlag zal voor het eerst feestelijk worden uitgestoken tijdens de Grenzeloze Molendag die het MolenNetwerk op zondag 9 september voor de tweede keer organiseert. Aan die Grenzeloze Molendag doen dit jaar 22 windmolens en watermolen, twee meer dan in 2017, mee.

Vlagrand met achtergrond logo en tekst grenzeloos molenerfgoed.tif_InPixio

MolenNetwerk KempenBroek is bovendien ook de officiële procedure begonnen om een VZW, Vereniging Zonder Winstoogmerk, te worden. Het MolenNetwerk stelt zich tot doel het bijzondere molenerfgoed binnen het gebied van GrensPark Kempen~Broek op de kaart te zetten. Binnen het grenspark staan 47 windmolens en watermolens waarvan er nog veel regelmatig draaien en malen en te bezoeken zijn.

Vorig jaar presenteerde het MolenNetwerk al de speciale molen(fiets)kaart voor Kempen~Broek. Van deze kaart met informatie over alle 47 molens en een viertal uitgestippelde fietsroutes is recent de tweede druk verschenen. Voor komend jaar wordt gewerkt aan de presentatie van de speciale Molen Erfgoed App voor GrensPark Kempen~Broek waardoor alle informatie over het molenerfgoed ook digitaal via de App opgehaald kan worden op de mobiele telefoon of tablet.

Zondag staat MolenNetwerk KempenBroek met een informatiestand op de Molenfeesten bij de Keijersmolen aan de Smeetsstraat in Molenbeersel. Hier is de nieuwe editie van de Molen(fiets)kaart voor Kempen~Broek te koop en kan men alle informatie krijgen over het MolenNetwerk en over de Grenzeloze Molendag van 9 september, tevens Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland.


Geplaatst 19 juli

NETWERKAVOND VOOR MOLEN- EN ERFGOED VRIJWILLIGERS IN MOLENBEERSEL

MolenNetwerk KempenBroek VZW organiseert in samenwerking met VZW Molenzorg Molenmuseum uit Molenbeersel en de organisatie van de Molenfeesten Molenbeersel een Netwerkavond voor molen- en erfgoedvrijwilligers. Deze netwerkavond wordt gehouden op vrijdag 27 juli vanaf 19.30 uur in de Keijersmolen in Molenbeersel.

 De Molen- en Erfgoed Netwerkavond Kempen~Broek is bedoeld voor iedereen die betrokken is of zich betrokken voelt bij het beheer en behoud van ons erfgoed in het algemeen en de windmolens en watermolens in het bijzonder. Erfgoedeigenaren, erfgoedbeheerders, molenaars en molenvrijwilligers uit het gebied van Grenspark Kempen~Broek en de aan het GrensPark Kempen~Broek grenzende gebieden in Vlaams en Nederlands Limburg en Brabant zijn uitgenodigd. Ook andere erfgoedorganisaties uit het gebied van GrensPark Kempen~Broek zijn tijdens de avond van harte welkom.

Koen Jambon van de Vlaamse Erfgoed-netwerkorganisatie Herita zal tijdens de avond Herita presenteren en de doelstellingen en activiteiten van Herita toelichten. MolenNetwerk  KempenBroek VZW geeft uitleg over de Molen Erfgoed App die begin 2019 online zal gaan.

 Vastleggen in volledig scherm 19-7-2018 124059.bmp

Verder presenteert MolenNetwerk KempenBroek VZW tijdens de netwerkavond de nieuwe Kempen~Broek molenvlag waaraan alle deelnemers aan de Grenzeloze Molendag herkenbaar zijn en het programma voor de 2e Grenzeloze Molendag van zondag 9 september (tevens Open Monumentendag in Vlaanderen én Nederland). Op een aantal molens worden deze zondag speciale activiteiten georganiseerd. Van demonstraties door de Monumentenwacht Limburg op de Sevensmolen in Kaulille tot demonstraties van het slaan van notenolie op molen De Windlust in Roeven (Nederweert) of een lezing met uitleg over de ontwerpen van de Molen luciferdoosjes op de Sint Annamolen van Keent in Weert en speciale rondleidingen. En uiteraard is er veel gelegenheid tijdens een informele nazit om andere collega erfgoedvrijwilligers te ontmoeten, contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen.


Geplaatst 18 juli

kranteartiekel theo Keyers

Artikel in Het Belang van Limburg naar aanleiding van het overlijden van molenaar Thei Keijers, de laatste beroepsmolenaar van Vlaanderen en zijn hele arbeidzame leven molenaar van de Keijersmolen in Molenbeersel.

Geplaatst 17 juli

Vastleggen in volledig scherm 17-7-2018 150900.bmp

Rouwbrief Theo Keijers

Geplaatst 29 juni

logos en QR1-002

Geplaatst 19 juni

dav

GrensPark Kempen~Broek heeft een handzame en erg informatieve BezoekersGids uitgegeven. In de gids worden de vele mogelijkheden van het Kempen~Broek in al zijn facetten belicht. Ook de molens van Kempen~Broek worden, uiteraard, niet vergeten. Ze staan symbool voor het erfgoed. Het erfgoed waaraan GrensPark Kempen~Broek, mede, het zo bijzondere karakter ontleent.

Geplaatst 2 juni

dav

Molens en Kempen~Broek in fietsblad

De Sint Annamolen Keent en de Voorste Luysmolen in Bocholt figureren in een artikel dat later dit jaar in het populaire magazine WielRenBlad zal verschijnen. Het artikel vertelt over de mooie bijzondere natuur van GrensPark Kempen~Broek in combinatie met de uitstekende mogelijkheden voor mooie fietstochten en het méér dan bijzondere erfgoed. MolenNetwerk KempenBroek werkte samen met de vrijwilligers van de beide molens met plezier mee aan het tot stand komen van het artikel.

Geplaatst 29 mei 2018

Netwerkavond van MolenNetwerk KempenBroek

Vastleggen in volledig scherm 29-5-2018 172157

MolenNetwerk KempenBroek presenteert het programma voor de 2e Grenzeloze Molendag van zondag 9 september tijdens een informele Netwerkavond op vrijdag 27 juli a.s in Molenbeersel. Deze Netwerkavond gaat door in samenwerking met het organiserende comité van de Molenfeesten Molenbeersel en vzw Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel in het gezellige molencafé aan de voet van de Keijersmolen in Molenbeersel op de openingsavond van de jaarlijkse Molenfeesten van Molenbeersel. De avond opent om 19.30 uur en het informele deel (netwerken) start omstreeks 21.00 uur.

Tijdens de Netwerkavond wordt het PR en reclamemateriaal voor de Grenzeloze Molendag gepresenteerd en het programma bekend gemaakt. Voor de aan de Grenzeloze Molendag deelnemende windmolens en watermolens liggen pakketten met folders, flyers en de splinternieuwe MolenNetwerk KempenBroek Molenvlag klaar. Ook zal tijdens de avond worden toegelicht welke speciale activiteiten op de molens worden georganiseerd. Van demonstraties door de Monumentenwacht Limburg of demonstraties van het slaan van notenolie tot lezingen en speciale rondleidingen.

Verder presenteert het MolenNetwerk  KempenBroek de stand van zaken en de voortgang rond de Molen Erfgoed App die begin 2019 operationeel zal worden.

De MolenNetwerkavond Kempen~Broek is bedoeld voor iedereen die zich betrokken voelt bij het beheer en behoud van ons molenerfgoed: eigenaren, molenaars, molenvrijwilligers uit het gebied van Kempen~Broek en de aan het GrensPark Kempen~Broek grenzende gebieden in Vlaams en Nederlands Limburg en Brabant . Ook andere erfgoedorganisaties uit de streek van GrensPark Kempen~Broek zijn tijdens de avond welkom. De Vlaamse Erfgoed-organisatie Herita zal tijdens de avond haar activiteiten ook aan alle belangstellenden presenteren.

 

 

Geplaatst 27 april 2018

22135380_10155680844753965_3921664041228300824_o-001

Op 12 en 13 mei 2018 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Dit jaar is het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’. Naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands Molenambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Vele honderden molens doen mee en op een groot aantal plaatsen worden feestelijke activiteiten georganiseerd. In Limburg doen zo’n 45 molens mee. Ontmoet de molenaar en  geniet van diverse speciale activiteiten! Kijk op http://www.molens.nl voor alle deelnemende molens. Voor kinderen is gratis het Molen-Ontdekboekje op te halen.

Activiteiten

Veel molenaars organiseren speciaal voor de Nationale Molendagen extra activiteiten op en rond de molen, waardoor het een onvergetelijk uitstapje wordt voor jong en oud. Proef van heerlijke molenpannenkoeken, volg een fiets- of wandelroute, luister naar live muziek of geniet van demonstraties en exposities op een van de molens. Zo kan men op de St. Annamolen in Keent-Weert 360 molens bewonderen op luciferdoosjes en op de Armenmolen in Neeritter is een expositie over de historie van de molen en het dorp. Molen de Windlust van Roeven in Nederweert verblijdt op 13 mei – tevens Moederdag – iedere moeder met een flesje walnotenolie. Alle opengestelde molens staan op www.molens.nl en zijn te herkennen aan de blauwe wimpel en de ronddraaiende wieken of waterraderen.

Molen Ontdekboekje

Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen Ontdekboekje klaar. Dit boekje staat vol met leuke raadseltjes, puzzeltjes en andere leuke opdrachten waarmee zij niet alleen de verschillende molentypen leren ontdekken, maar ook van alles leren over het werk van de molenaar.

 

Geplaatst 22 februari 2018

Twee Kempen~Broek molens Monument van de Maand

Vastleggen in volledig scherm 22-2-2018 091055.bmp

Proficiat molenvrienden van de Sevensmolen en Voorste Luysmolen !

De Sevensmolen in Kaulille en de Voorste Luysmolen in Bocholt zijn beiden aangewezen als Monument van de Maand door de Belgische erfgoedorganisatie Herita, Open Monumenten.
De aanwijzing als Monument van de Maand betekent dat de windmolen en de watermolen op de website van Herita uitgebreid gepresenteerd worden.
Ook zorgt de aanwijzing meestal tot extra belangstelling voor deze monumenten en extra toeloop van publiek.


MolenNetwerk KempenBroek ziet in de aanwijzing ook een extra bewijs dat ons streven om ons molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek nadrukkelijker op de kaart te zetten, resultaat begint af te werpen.

Naar de beide pagina’s:  Sevensmolen  en Voorste Luysmolen

Vastleggen in volledig scherm 22-2-2018 091121.bmp

 


Geplaatst 20 februari

Grenzeloze Molendag Crossborder project

Kempenbroek Pictogrammen6

De Grenzeloze Molendag die op zondag 9 september op veel wind- en watermolens binnen GrensPark Kempen~Broek wordt gehouden, is aangewezen als Europees Crossborder Project in het kader van 2018: Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed.

Aan de Grenzeloze Molendag doen de molenaars en molenvrijwilligers van veel wind- en watermolens uit het gebied van GrensPark Kempen~Broek mee. Zij stellen op 9 september van 10 tot 18 uur hun molen open, geven rondleidingen en verzorgen demonstraties.


 

Geplaatst 6 februari 2018

27750378_2104755053069278_2510087709968683590_n

Geplaatst 31 januari 2018

bmd

De oproep om oude foto’s en ander historisch molenmateriaal beschikbaar te stellen aan het MolenNetwerk KempenBroek ten behoeve van de Erfgoed App van de Kempen~Broekmolens die we gaan maken, heeft al eerste successen opgeleverd.
Zo kregen we van Leon Moonen uit Bocholt een aantal foto’s van en artikelen over de gesloopte windmolen Het Stift in Bree, de Ghen-AA watermolen in Beek Bocholt, de watermolen bij de Kluis van Mariëndal eveneens in Beek en de Aabroekmolen (Abrox) in Beek en, heel bijzonder, twee fotoviewer 2-D foto’s van de Clootsmolen in Bocholt en een schilderij van de Ghen-aamolen.
Heeft u ook oude molenfoto’s of andere voorwerpen, artikelen of krantenknipsels van de molens van Kempen~Broek? Stuur ons een berichtje en we nemen met u contact op.

Geplaatst 24 januari 2018

IMG_20180123_151636_resized_20180124_113321408

We hebben dinsdag met de kerngroep flink vergaderd. Het raamwerk voor de Erfgoed App over de molens van GrensPark Kempen~Broek staat nu in de steigers. De eerste route die we gaan uitwerken wordt de Grenslandroute met negen molens uit Stramproy, Haler, Neeritter, Molenbeersel. Ook het thema voor deze serie van vijf watermolens en vier windmolens staat vast: Het Verhaal van de Molen.

Nu gaan we informatie, foto’s, oude filmpjes en alles wat interessant is vergaren. Daarna worden ook actuele foto’s, filmpjes, molengeluidsfragement en gesprekjes opgenomen en wordt alles per molen verwerkt en in de Erfgoed App ingevoerd.

We verwachten hiervoor ongeveer een jaar nodig te hebben.

Geplaatst 14 januari 2018

megaphone


Geplaatst 10 januari 2018

Molendag Vlaanderen 2018 in het Europees Erfgoedjaar

Opendeurdag Erfgoed

De meeste vrijwillige molenaars, die in 2017 erkend werden als UNESCO-werelderfgoed, laten in geheel Vlaanderen op zondag 29 april tussen 10 en 18 uur hun molens draaien en malen en geven uitleg aan de bezoekers.

De inrichter, Molenforum Vlaanderen, is het overkoepelend forum voor Vlaamse molenverenigingen en molenmusea. Het Molenforum zet de moleneigenaars er toe aan om hun erfgoed te restaureren en te onderhouden.
Regelmatig richt ze cursussen in voor de opleiding van vrijwillige molenaars.

Ook binnen GrensPark Kempen~Broek zullen diverse windmolens en watermolens die participeren binnen MolenNetwerk KempenBroek aan deze  Vlaamse Molendag meedoen.


Geplaatst 07 januari 2018

Screenshots14

Veel bijzondere foto’s

Op de facebookpagina https://www.facebook.com/VroegerinKempenBroek presenteert MolenNetwerk KempenBroek een bijzondere collectie nostalgische foto’s van de winmolns en watermolens uit het gebied van GrensPark Kempen~Broek. Heeft u zelf ook ergens nog molenfoto’s liggen, laat het ons weten. We publiceren ze graag.

Nostalgische molenfoto’s uit GrensPark Kempen~Broek

Geplaatst 06 januari 2018

Vastleggen in volledig scherm 6-1-2018 104501.bmp

Geplaatst 14 december 2017

Gaan we op de wagen van de nieuwe technieken springen of niet? Het is een en/en verhaal, geen of/of.

Studies gaan er van uit dat 80%  van de GSM gebruikers binnen de vijf jaar met de smartphones op pad zijn. Dit geeft ongekende mogelijkheden, niet alleen voor de verkopers van die spullen maar ook voor mensen die er op willen inspelen.

De  audiogids in musea en in kunststeden verliest terrein ten voordele van de persoonlijke  smartphone die de gebruiker volledig zelf in de hand heeft. Hij laadt een app van het web en gaat er mee  aan de slag. De bezoeker/toerist laat zijn agenda minder en minder bepalen door groepsgidsen, afspraken en time frames. Of ons dat bevalt of niet, doet weinig  terzake, het is een tendens die  zich zo te zien steeds sneller verder doorzet

Situatie op de molens

Onze molenaars zijn gedreven mensen en erg begaan met hun molen en het ambacht, ze zijn  fier dat ze dat mogen tonen. Het zijn meestal geen geschoolde gidsen en ze vinden technische hoogstandjes en wetenswaardigheden belangrijk en veronderstellen van de bezoeker hetzelfde.  Deze bezoeker  kiest echter,  hoe langer hoe meer,  zelf wat hij wil zien en horen. Helemaal individueel. De gasten en zekere de jongeren zijn  op zoek naar korte hapklare brokken die ze zelf bepalen en uitkiezen. Het pokemon-gehalte mag niet ontbreken

Wat doen we?

We zijn binnen de werkgroep Molennetwerk KempenBroek samen met RLKM  al langer op zoek naar een manier om bezoekers, fietsers, toeristen te boeien met ons molenverhaal. Storytelling wordt erg belangrijk, de toerist/bezoeker wil luchtige en smeuïge verhalen horen, wil verwonderd en geprikkeld worden, wil een fijn moment beleven.

Wij hangen het molenverhaal er aan vast als zeilen op de wieken.

De KempenBroek Molenkaart/Molenfolder was een eerste stap, nu gaan we verder op zoek om de molens op de kaart te zetten of beter gezegd in de smartphone en op het Web. .

De cursus en informatie

Dinsdag 12 december  hebben we (vanuit de WG Kempen Broek René en ik)  bij Faro (Vlaamse dienst voor erfgoed) in Brussel een cursus ErfgoedApp, Augmented Reality en Erfgoedbeacons gevolgd.

Hiervoor ben ik met de trein, tram en bus naar Brussel gereisd  en via de apps van de Lijn en de NMBS kon ik perfect mijn reis plannen. Het was de inspanning meer dan de moeite waard.

De cursus werd gegeven door Bram Wirikx van Faro die ons de ErfgoedApp van de Vlaamse gemeenschap uitlegde. Er zijn momenteel ook andere apps die dit aanbieden oa Izi.travel dat wereldwijd stedentrips en wandelingen aanbiedt.

ErfgoedApp wordt aangestuurd/beheerd  door Erfgoed Vlaanderen vie Faro die ook het beheer van de website en de ondersteuning (beacons) op zich nemen. De samenwerking met Nederlandse partners in het KempenBroek  is geen probleem, het web is er voor iedereen.

Wat kan er?

De cursus gaf een overzicht van wat er mogelijk is met de ErfgoedApp, ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van de mogelijkheden , niet alleen voor Molennetwerk KempenBroek maar ook voor ons eigen lokaal en bovenlokaal erfgoed.

Gesloten kerken en gebouwen kunnen bekeken worden met een 360 foto. Oude situaties kunnen over de nieuwe situatie geplakt worden en zo vergeleken worden. Je kan mensen op een bepaalde plaats iets later vertellen, virtueel. De enige beperking is onze eigen verbeelding.

Wandelingen met tekst en uitleg, filmpjes, foto’s en stemmen worden, na installatie van de app op je smartphone, gedownload en geactiveerd door een beacon, GPS of augmented reality het kan allemaal en de mogelijkheden worden alsmaar uitgebreid.

De beleving is persoonlijk en kan naast de smartphone ook met tablet. Tijdens de cursus leerden we hoe je zo’n wandeling/fietstocht opzet stoffeert met filmpjes en foto’s en hoe je binnen in gebouwen kan werken met kleine elektronische  beacons (instelbare bakens)  die het verhaal op je smartphone aan gang zetten.

We moeten er maar eens over nadenken of we deze weg kiezen, er zit wel wat werk en inzet aan vast. Alles hangt af van hoe boeiend en uitdagend je de wandeling/fietstocht vorm geeft.

Besluit

Voor het jongere deel van de bevolking is de tijd van de folders, de groepsgidsen en groepsreizen voorbij. Om het jonge volkje te boeien in het molenverhaal en zaadjes te zaaien voor onze opvolgers moeten we bij de pinken blijven.  Wij kunnen doen alsof we tegen vernieuwing en verandering zijn en verder doen zoals we bezig zijn en stilaan de aandacht kwijtraken naarmate ons klassieke publiek de weg en de molentrap niet meer op kan.

We moeten  blijven inzetten op het ambacht  van molenaar en dat wat we belangrijk vinden doorgeven aan de volgende generatie. Graan zal nog altijd met molenstenen gemalen worden, wind en water blijven hetzelfde.  We kunnen nu op de kar springen en hierin meegaan, is het allemaal van blijvende aard of is het een modegril?

Dat vroegen onze voorouders zich waarschijnlijk ook af toen ze de eerste fietsen en stoomtreinen zagen. Niemand had vijf of tien jaar geleden kunnen voorspellen waar we op dit moment staan met communicatie, internet en informatiebeschikbaarheid. Voorspellen waar we in de volgende tien jaar naar toe gaan is schier onmogelijk. Onze voorouders zijn groot geworden door zich aan te passen aan de omstandigheden, daarom staan we nu waar we staan.

 

kijk hier eens :

https://faro.be/erfgoedapp/tutorial

https://kempenbroekmolens.org/ 


Geplaatst 8 december 2017

Belangstelling voor natuur en molens Kempen~Broek

Beijing TV toert momenteel door Limburg. Donderdag en vrijdag trok de tv ploeg van vier personen veel tijd uit voor opnames van de natuur en het erfgoed in GrensPark Kempen~Broek.

Donderdag werden opnames gemaak in het IJzeren Man gebied in Weert. Vrijdagmorgen stond het erfgoed in de vorm van de Sint Annamolen Keent in de belangstelling van het camerateam.  De molenaars van de Annamolen van Keent ontvingen de gasten uit China.

Het programma zal in het vroege voorjaar van 2018 worden uitgezonden in een serie van 2 uitzendingen met een bereik van 80 miljoen kijkers.

bdr

24883422_2040568176178404_7516718335863125126_o

Geplaatst 7 december 2017

Molenaarsambacht nu Unesco Erfgoed

Tijdens de algemene vergadering van de Unseco in Zuid-Korea is vandaag het Molenaarsambacht op de Internationale lijst van het Bescherm Immaterieel Erfgoed  van de Unesco geplaatst. Het initiatief om het molenaarsambacht op deze werelderfgoedlijst geplaatst te krijgen was in 2012 al genomen vanuit een aantal Nederlandse molenorganisaties.

_D205521

Geplaatst 5 december 2017
https://www.facebook.com/MolensKempenBroek/posts/726907880841110

Geplaatst 3 december 2017

Aandacht voor plannen Jong Redt Oud

davGrensland Actueel had 3 december een interview met René Weerens over het project Jong Redt Oud.

Jong Redt Oud is een project van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed in Hasselt bedoeld om jeugd actief bij erfgoed (in de meest brede zin van het woord) te betrekken. Het interview wordt eerdaags via Grensland Actueel uitgezonden.

René werkte met vzw Molenzorg Molenmuseum in Molenbeersel en de vrijwilligers van de Keijersmolen afgelopen zomer mee aan een van de vijf pilotprojecten van Jong Redt Oud door de organisatie van een vierdaagse molenstage voor schooljeugd bij de Keijersmolen in Molenbeersel.

Molennetwerk KempenBroek gaat binnenkort kijken of we in 2018 binnen het molennetwerk een of eventueel twee Jong Redt Oud projecten op een of meerdere molens kunnen organiseren. De voorkeur van de werkgroep heeft de organisatie van een grensoverschrijdend project dat we op de Belgische en Nederlandse molens samen kunnen realiseren.  Nog niet duidelijk is echter of het PCCE, vanwege de regels, kan meewerken aan een project aan beide zijden van de grens. Helemaal passend binnen de uitgangspunten van de Grens Gevallen van GrensPark Kempen~Broek.


Geplaatst 23 november 2017

Van Graan tot Bakker

Achter de Sevensmolen in Kaulille wordt momenteel flink gewerkt. Men is er druk bezig met de aanleg van een demonstratieveldje waarop straks diverse graansoorten ingezaaid kunnen worden.

23783658_2065482333663217_1164594630137607405_o

De bedoeling is om het hele proces van het zaaien, groeien en oogsten van het graan via het malen van het koren tot meel tot uiteindelijk het bakken te laten zien en volgen. Echt dus van graan tot bakker.
Een mooi educatief project dat als voorbeeld voor heel Kempen~Broek kan gelden en dat we, samen met het team van de Kauliller Molenvrienden, als Molennetwerk KempenBroek graag willen promoten en uitdragen.


Geplaatst 16 november 2017

Inspiratiedag Jong Redt Oud

Vastleggen in volledig scherm 17-11-2017 103356.bmp

Afgelopen zomer, begin juli, werd door het team van de Sevensmolen in Molenbeersel meegedaan aan het project Jong Redt Oud. Schoolkinderen uit Kinrooi/Molenbeersel, Bocholt, Bree e.o. maakten in de eerste week van hun schoolvakantie actief kennis met Erfgoed. In ons geval dus met een windmolen. Ze leren veel over dit erfgoed en hebben een leuke eerste vakantieweek.

Jong Redt Oud is een project van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed in Belgisch Limburg. Molennetwerk Kempen~Broek is erg enthousiast over dit project en deze aanpak om schooljeugd actief met erfgoed en met molens in contact te brengen.

We overwegen om in 2018 dan ook op een wat bredere schaal binnen Molennetwerk Kempen~Broek aan Jong Redt Oud deel te nemen. Daarom zijn we op 29 november ook van de partij op de Jong Redt Oud Inspiratiedag in Genk.


Geplaatst 15 november 2017

Wandeling met Erfgoed App

Vastleggen in volledig scherm 16-11-2017 143544.bmp

We zijn op 15 november met een groepje de Erfgoed App van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, gaan uitproberen. Met zo’n App op je mobiele telefoon, kun je erfgoed voor bezoekers nog toegankelijker maken. Naast de Erfgoed App gaan we ook de App IZI Travel uitproberen.

Met de Erfgoed App van FARO hebben we een gezonde en mooie wandeling gemaakt over het terrein van de voormalige vliegschool in As bij Genk. Tegenwoordig een uitgestrekt bosgebied, tijdens de Eerste Wereldoorlog de locatie van de vliegschool van het Duitse leger.

Tijdens de wandeling geeft de App op verschillende locaties in het terrein informatie over het gebruik van het gebied zo’n 100 jaar geleden. Die informatie (teksten, foto’s, filmjes, geluid) verschijnt automatisch op je mobieltje als de App binnen een straal van bv 25 meter van een punt komt dat met GPS wordt gemarkeerd. 


Sabine Delhaise en Els Peusens van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, waar ook GrensPark Kempen~Broek toebehoort, zorgden er beiden voor dat we de weg niet kwijtraakten. Beiden hebben ook al ervaring met het opzetten van een route in de Erfgoed App.
We testen momenteel enkele van deze App’s uit om komend jaar te gaan gebruiken voor ons project Molens vertellen Verhalen.


Geplaatst 31 oktober 2017

De tijd gaat snel

Inmiddels alweer, bijna op de dag af, 2 jaar geleden werden de eerste contacten tussen molenaars, molenvrijwilligers en molenbeheerders binnen GrensPark Kempen~Broek gelegd. Het plan om binnen het gebied van Kempen~Broek wat meer samen te gaan werken bij het promoten van ons molenerfgoed ontstond bij de feestelijke opening op 12 juni 2015 van het vernieuwde Onthaalpunt van Grenspark Kempen~Broek bij de Voorste Luysmolen.

Vastleggen in volledig scherm 4-1-2016 120341.bmp

Het allereerste, informele, Kempen~Broek overleg op 30 oktober 2015 in Kaulille.

In de herfst van 2015, op 30 oktober, kwamen een aantal molenenthousiastelingen voor het eerst samen in Kaulille. Om over en weer kennis te maken en om samen eens te kijken wat we gemeenschappelijk zouden kunnen doen. We waren het er al snel unaniem over eens dat onze eerste opdracht zou moeten zijn: het op de kaart zetten van het molenerfgoed van Kempen~Broek. Want daar schortte het nog behoorlijk aan.
Daarna is het allemaal behoorlijk snel gegaan. Met als voorlopig hoogtepunt de presentatie van de Molenkaart Kempen~Broek afgelopen juni tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel. En nu werken we alweer volop aan de volgende gemeenschappelijke plannen om ons Grenzeloos Molenerfgoed op de kaart te zetten.


Geplaatst 25 oktober 2017

“Molen Vertellen Verhalen.”

Molens Vertellen Verhalen. Dat is het motto en thema voor 2018 van de windmolens en watermolens van GrensPark Kempen~Broek.
In het molenjaar 2018 gaan een aantal windmolens en watermolens binnen GrensPark KempenBroek ook echt verhalen vertellen.
Verhalen die u kunt beluisteren en Verhalen die u uitnodigen en uitdagen om een speciale route van molen tot molen te volgen. De Molenverhalenroute.
De route kunt u volgen en de Verhalen kunt u beluisteren via een speciale App. Wie de route fietst of op andere wijze volgt kan bij de molens Het Verhaal van de Molens op een mobieltje beluisteren tijdens hun bezoekje aan deze molens. De Molenverhalen zijn informatief, leerzaam, interessant en soms ook spannend. En af en toe misschien ook wel eens een beetje (on)geloofwaardig. Want ook voor een Sterk Molenverhaal draaien de Mulders (vroeger net als nu) de hand niet om.
Molennetwerk KempenBroek is bezig met de voorbereidingen van dit ambitieuze project dat het vervolg wordt op de Molenkaart Kempen~Broek die eerder dit jaar verscheen.

Geplaatst op 17 oktober

Oude molenfoto’s uit GrensPark Kempen~Broek

Vastleggen in volledig scherm 17-10-2017 110815.bmp

Molennetwerk KempenBroek wil met de speciale Facebookpagina KempenBroekmolens op oude foto’s ( KempenBroekmolens op oude foto’s ) een digitale collectie van oude molenfoto’s van de nog bestaande én de inmiddels verdwenen windmolens en watermolens binnen het gebied van GrensPark KempenBroek opbouwen.

Het gaat dus om oude molenfoto’s uit de Belgische gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi/Molenbeersel, Maaseik en Hamont en de Nederlandse gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert en Leudal.
U als volger kunt meehelpen! Heeft u zelf leuke, verrassende, opvallende oude molenfoto’s og ontdekt u zelf een bijzondere molenfoto?  Stuur ons die (met wat gegevens over de foto: waar, welke molen, wanneer en wie staan er eventueel op) naar kempenbroekmolens@gmail.com.

Bericht promoten

Geplaatst op 14 oktober

Open molens op interactieve kaart

Vastleggen in volledig scherm 14-10-2017 100943.bmp

Alle actueel op een dag geopende molens en dus de molens die deze dag te bezoeken en te bezichtigen zijn, worden voortaan op een interactieve landkaart aangegeven. Zo wil Molennetwerk Kempen~Broek het nog eenvoudiger maken voor iedereen om een bezoekje aan een (of meerdere) van onze windmolens en watermolens te brengen. Wanneer u op de interactieve kaart het symbool (groene bol met monumentenlogo) aanklikt, ziet u op een extra scherm dat in beeld komt, aanvullende informatie zoals de naam, het adres en het type molen alsmede het tijdstip van/tot hoe laat de molen deze dag geopend is.

Deze speciale kaart is vooralsnog alleen via de Facebookpagina van Molennetwerk KempenBroek te volgen: Facebook Molennetwerk KempenBroek


Geplaatst 11 oktober 2017

Molennetwerk ook actief op Facebook

Vastleggen in volledig scherm 11-10-2017 155623.bmp

Molennetwerk KempenBroek is niet alléén te vinden op deze website op het internet. Ook op sociale media zoals Twitter, Instagram en Facebook is het Molennetwerk prominent vertegenwoordigd. Mensen die steeds op de hoogte willen blijven van alle nieuwtjes rond de vele wind- en watermolens binnen Grenspark Kempen~Broek doen er dan ook goed aan het Molennetwerk vooral via Facebook te volgen. Daar kunt u altijd het laatste molennieuws actueel volgen. Het wordt er bijna dagelijks aangepast en geactualiseerd. En u leest er van dag tot dag welke molens wanneer de komende dagen binnen het gebied van GrensPark Kempen~Broek geopend en te bezichtigen zijn.


Geplaatst 5 oktober 2017

Veel vraag naar molenkaart

Vastleggen in volledig scherm 7-6-2017 094253.bmp

Bij de start van de zomervakantieweken presenteerde Molennetwerk Kempen~Broek tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel de Molenfolder/Molenkaart Kempen~Broek. Een informatieve molenkaart van het hele GrensPark Kempen~Broek waarop alle 47 wind- en watermolens, verbonden via een viertal fietsroutes, staan aangegeven.
We wilden als Molennetwerk met deze Molenkaart Kempen~Broek ons bijzondere Grenzeloze Molenerfgoed letterlijk op de kaart zetten.
En dat is ook wat er is gebeurd,
De belangstelling voor de kaart is zo groot dat we in het voorjaar van 2018 waarschijnlijk al met een 2e druk moeten en zullen komen.

De molenkaart is nog te koop bij de winkels en agentschappen van de VVV Midden-Limburg, de Toeristische Diensten in de Belgische Kempen~Broek-gemeenten en bij de Sint Annamolen Keent in Weert, de Sevensmolen in Kaulille en nog enkele andere molens binnen Kempen~Broek. Ook kunnen kaarten via deze website besteld worden.


Geplaatst 4 oktober 2017

Grenzeloze Molendag

Vastleggen in volledig scherm 4-10-2017 192147.bmp

De 1e Grenzeloze Molendag van Molennetwerk Kempen~Broek tijdens Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland was uiterst succesvol.

De 19 deelnemende molens kregen zondag 10 september meer dan 1.850 bezoekers in de molen. Bovendien waren de reacties van de bezoekers over het gemeenschappelijk openstellen van de molens erg positief.

Ook waren er veel mensen die één van de op de Molenkaart Kempen~Broek uitgestippelde fietsroutes reden en die tijdens deze molendag meerdere molens bezochten.

Het succes van de Grenzeloze Molendag geeft de werkgroep van Molennetwerk KempenBroek het vertrouwen om voor 2018 op zondag 9 september de 2e Grenzeloze Molendag te organiseren.

Een werkgroep gaat bekijken hoe we aan deze 2e Grenzeloze Molendag ’18 binnen GrensPark Kempen~Broek nog meer inhoud kunnen geven.


 Geplaatst 11 september 2017

Geslaagde 1e Grenzeloze Molendag tijdens Open Monumentendag

Molennetwerk Kempen~Broek kijkt terug op een geslaagde Grenzeloze Molendag. Tijdens Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland op zondag 10 september, openden 19 wind- en watermolens hun poorten voor bezoekers. Belangstellenden konden de molen bezichtigen en konden via de uitgestippelde fiets- en autoroutes een tocht langs een aantal Grenzeloze Molens maken.

De 6 Weerter windmolens en de watermolen die op Open Monumentendag meededen aan de Grenzeloze Molendag van Molennetwerk Kempen~Broek hebben samen ruim 875 bezoekers over de vloer gekregen. Wat opviel was het grote aantal bezoekers óók uit het buitenland, dus niet ãlleen uit België en Nederland. De molenaars van de Wilhelmus Hubertusmolen signaleerden bv bezoekers uit o.a. Rusland, Duitsland, Engeland, Japan.

Topper qua publieke belangstelling was de Sevensmolen in Kaulille die 372 bezoekers trok. Bij de molen waren talrijke omlijstende activiteiten georganiseerd als onderdeel van de Open Monumentendag. Er werden vlaaien gebakken en er was een fietstocht. Dat alles samen zorgde voor een gezellige molendag bij deze stenen grondzeiler. Ook de Dorpermolen in Opoeteren was met 360 bezoekers een regelrechte bezoeksmagneet.

21370838_2029131703964947_2885607835298635640_n

Vlaai bakken aan de voet van de Sevensmolen in Kaulille

Een groep vrijwilligers en medewerkers van de Molenfeesten Molenbeersel trotseerde zaterdagnamiddag, ondanks de dreigende buien, het weer door op de fiets te springen. Tijdens het tweede weekend van september organiseert de vzw Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel een fietstocht en een hotdog avond voor hun helpers. De fietstocht ging langs 10 molens van het Kempen~Broek. De foto van de groep werd gemaakt bij de Sint Jansmolen te Stramproy.

Vastleggen in volledig scherm 12-9-2017 075930.bmp

Een deel van de vrijwilligers en medewerkers van de Molenfeesten Molenbeersel

Totaal trok de Grenzeloze Molendag van Molennetwerk KempenBroek op de 19 deelnemende molens meer dan 1.850 bezoekers maar nog niet alle gegevens over het molenbezoek van alle deelnemende molens zijn bekend. De Grenzeloze Molendag was de eerste gemeenschappelijke molendag binnen GrensPark Kempen~Broek

Geplaatst: 12 augustus 2017:  Update 24 augustus: 

Molens in GrensPark Kempen~Broek openen met Open Monumentendag

Voor de eerste keer wordt dit jaar Open Monumentendag, op zondag 10 september, in Vlaanderen en Nederland op een en dezelfde dag gehouden. Dat biedt een uitgelezen gelegenheid om grensoverschrijdend grote en kleine monumenten die die dag hun deuren, hekken of poorten voor bezoekers openen, te gaan bekijken. Ook zestien wind- en watermolens zetten Open Monumentendag de molenpoort uitnodigend voor bezoekers open.

Omdat de thema’s van Open Monumentendag in Vlaanderen, “Erfgoed en Natuur” en in Nederland, “Boeren, Burgers en Buitenlui” goed op elkaar aansluiten én bij GrensPark Kempen~Broek en de molens als erfgoed passen, grijpt Molennetwerk Kempen~Broek deze Monumentendag aan om de molens van Kempen~Broek gezamenlijk te presenteren. Dat betekent dat met Open Monumentendag binnen GrensPark Kempen~Broek tussen 10 en 17 uur 18 wind- en watermolens hun poorten openen. De molens zullen, zo mogelijk, draaien en malen en in ieder geval te bezoeken en te bezichtigen zijn. Vrijwillige molenaars en molengidsen vertellen u het verhaal van hun molen, leiden u door de molen rond en geven de bezoekers antwoord op alle molenvragen.

Vastleggen in volledig scherm 25-6-2017 170250.bmp

De 16 molens die op Open Monumentendag bezoekers uitnodigen, staan in de Nederlandse Kempen~Broek gemeenten Weert, Nederweert en Leudal en in Bocholt, Bree en Kinrooi/Molenbeersel in Vlaanderen.

Op de website van Molennetwerk Kempen~Broek https://kempenbroekmolens.org/agenda/open-monumentendag/ vindt u meer, ook praktische, informatie over deze Grenzeloze Kempen~Broek Molendag.      Een route langs de molens kunt u uitstippelen met behulp van de Molenkaart Kempen~Broek die bij diverse molens, de toeristische diensten en bij de VVV’s voor één euro te koop is. Ook ligt de kaart op 9 én 10 september bij het centrale informatiepost voor Open Monumentendagen in Weert. Deze informatiepost vindt u op zaterdag op de Markt in Weert en op zondag bij molen De Nijverheid, Veldstraat, Stramproy.

De deelnemende molens zijn: 

  • Wilhelmus Hubertusmolen, Oude Hushoverweg 30, Weert
  • Sint Annamolen, Keenterstraat 1, Weert
  • De Hoop, Coolenstraat 24, Weert – Swartbroek
  • Sint Annamolen, Tungeler Dorpstraat 75, Weert – Tungelroy
  • Sint Jan, Molenweg 16, Stramproy
  • De Nijverheid, Veldstraat 54, Stramproy (zondag staat hier de OMD-informatiepost)
  • Broeckmolen, Grensweg 8. Stramproy
  • Voorste Luysmolen, Luysenstraat 2, Bocholt
  • De Zorgvliet, Oudekerkstraat 25, Molenbeersel
  • Keijersmolen, Smeetsstraat 43, Molenbeersel
  • Uffelsemolen, Uffelsestraat 5, Haler-Uffelse
  • Keyartmolen, Keyartstraat 4, Bree- Tongerlo
  • Pollismolen, Molenstraat 56, Bree – Opitter
  • Sevensmolen, Molenstraat 18, Kaulille
  • De Korenbloem, Korenbloemstraat 4, Ospel-Nederweert
  • Schouwsmolen, Margarethastraat 56, Ittervoort.
  • Armenmolen, Molenstraat 12, Neeritter
  • Dorpermolen, Dorpermolenweg 2, Opoeteren (Maaseik)

Geplaatst: 01 augustus 2017: 

Win een mooie prijs met de Molenkaart Kempen~Broek

Heeft u de Molenfolder/Molenkaart Kempen~Broek gekocht? Dan kunt u nu op ontdekkingstocht langs de vele mooie watermolens en windmolens die in ons GrensPark draaien en malen, gaan. Wij hopen dat u veel plezier aan uw kennismaking met dit Grenzeloze molenerfgoed beleeft.

bty

Maar voor u vertrekt, willen wij u nog even vertellen dat u met de Molenfolder/Molenkaart KempenBroek ook een prachtige prijs kunt winnen. Neem tijdens uw reis of tocht (binnen of buiten GrensPark Kempen~broek) de molenkaart mee en fotografeer de mooiste plekjes met de molenkaart óók goed zichtbaar op de foto. Het maakt niet uit waar u de foto maakt.  Stuur ons de foto per email toe (met een korte uitleg wie de foto gemaakt heeft, waar en wanneer).

Voor de maker(s) van de mooiste foto, de foto op de meest verrassende plek én de foto die het verst weg van GrensPark Kempen~Broek gemaakt is, ligt een prachtig lijvig Foto en Leesboek over Kempen~Broek van de hand van Erwin Christis en Jan van der Straaten te wachten.

Wilt u meer over deze actie weten: Kijk dan op: Op wereldreis


Geplaatst: 29 juli 2017

Presentatie Molenkaart

We kregen nog een leuke foto van de presentatie van de Molenkaart Kempen~Broek. De foto is gemaakt door Kris Goris, voorzitter van Koepel Molens Vlaams Brabant.

IMG_0493 copy

Op de foto staan vlnr:  Mia Croonen schepen Bocholt, Herman Schreurs Pollismolen Bree Opitter, Els Peussens Project medewerkster Grenspark KempenBroek, Piet Hermans Molenstichting Weerterland, Jos Gielen Kauliller Molenvrienden Bocholt, Rob Claessens Pollismolen Bree Opitter,  Toon Verlaak Kauliller Molenvrienden Bocholt, Paul Sterk Wethouder Weert, Jos Beuskens Molenstichting Leudal, René Weerens Molenzorg/Molenmuseum Molenbeersel Kinrooi, Vincent van den Berg Molenstiching Weerterland / Molennetwerk KempenBroek.


Geplaatst: 31 juli 2017

Jeugdige molengidsen in actie op de Keijersmolen

Molenaar Toon Verlaak van de Sevensmolen gidste zondag tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel als ondersteuning aan de molenaars van de Zorgvlied. Hij stuurde ons onderstaand verslag.

Vastleggen in volledig scherm 31-7-2017 073601.bmp

Ik heb als hier kennisgemaakt het het project “Jong redt Oud”  het erfgoedproject voor jongeren van de Provincie Limburg. De kinderen zijn in het begin van de vakantie in de weer geweest tijdens een Molenkamp.

Vier dagen waren ze te gast op de molen en leerden alles over de molen. Ze knutselden, maalden met de molenaar en leerden de molen kennen.

Vandaag hebben ze de mensen (vooral leeftijdsgenoten, ouders, grootouders, nonkels en tantes) door de molen gegidst op hun eigen speelse manier.

Indrukwekkend .

Als we echt toekomstgericht willen werken binnen de molenwereld is dit een mogelijkheid. De Provincie Limburg geeft subsidies voor dergelijke projecten en er is een inspiratiedag in oktober, ik hou je op de hoogte.

Ik stuur enkele foto’s mee van mijn jonge collega’s.

Rene weerens voorzitter van vzw Molenzorg Molenmuseum weet er meer over, hij heeft het project mee gedragen.

Groeten, Toon


Molenkaart GrensPark Kempen~Broek gepresenteerd

bdr

Een speciale rol voor het koppeltje meelwormen van de Keijersmolen

Vrijdagavond is de Molenkaart Kempen~Broek gepresenteerd. De burgemeesters, wethouders en schepenen van de Kempen~Broek gemeenten Cranendonck, Nederweert, Weert, Leudal, Bocholt (B), Bree (B), Kinrooi/Molenbeersel (B) en Maaseik (B) namen het eerste exemplaar van de Molenkaart in ontvangst.

De presentatie gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Molencafé aan de voet van de Keijersmolen in Molenbeersel. De presentatie van de molenkaart was tevens het startsein voor de driedaagse molenfeesten van vzw Molenzorg Molenmuseum in Molenbeersel.

De Molenkaart Kempen~Broek werd op zondag tijdens de Molenfeesten gratis uitgedeeld aan de deelnemers van de speciale familiefietstocht. Bovendien is de kaart vanaf nu bij de gemeentelijke toeristische diensten in de Belgische Kempen~Broek gemeenten en bij de VVV Midden-Limburg verkrijgbaar alsmede bij een aantal molens in het gebied van Kempen~Broek. De kaart kost één euro…

Ook kan de kaart besteld worden via de website van Molennetwerk Kempenbroek: www.kempenbroekmolens.org.

bty

Een groot model Molenkaart voor de burgemeesters, schepenen en wethouders van de Kempen~Broek gemeenten.


West-Vlaanderen, Zaanse Schans, Kinderdijk en nu ook …. Kempen~Broek

DSCI0033

Wie over molen praat, heeft daarbij, vaak bijna automatisch, een beeld voor ogen van de molens in West-Vlaanderen, de Zaanse Schans, Schiedam of Kinderdijk. Beelden van stoere poldermolens en van eeuwenoude statige standerdmolens in West-Vlaanderen op de grens met Frankrijk. Of van de machtige stellingmolens aan de Zaanse Schans, de poldermolens van Kinderdijk of de hoge stadsmolen van Schiedam.  Niemand denkt bij molens aan de molens van Kempen~Broek.

Maar dat gaat veranderen. Molennetwerk Kempen~Broek heeft zich voorgenomen om het molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek (in 2014 door de internationale jury van Communities in Bloom uitgeroepen tot Groenste Regio van de Wereld) op de kaart te gaan zetten. Wist u dat binnen GrensPark Kempen~Broek zo’n vijftig wind- en watermolens staan? Molens die vaak nog regelmatig draaien, soms nog malen en die meestal te bezoeken en te bezichtigen zijn.

Het ‘op de kaart zetten’ van dit bijzondere molenerfgoed doet het Molennetwerk Kempen~Broek niet alleen figuurlijk maar nu óók letterlijk met de uitgifte van de Molenkaart Kempen~Broek. Deze molenkaart wordt vrijdag 28 juli om 19.30 uur officieel gepresenteerd tijdens de openingsavond van de Molenfeesten in de Kempen~Broek molengemeente Molenbeersel.  

De Molenkaart Kempen~Broek is niet zomaar een landkaart waarop de molens staan aangegeven zodat de gebruikers met de kaart van molen naar molen kunnen fietsen. Vooral vertelt de kaart een verhaal, Het Verhaal van onze Molens en van ons bijzondere grenzeloze molenerfgoed. Maar ook heel wat Molenvragen als: “Hoe komt het dat?” en “Waarom?” worden beantwoord”, benadrukt René Weerens van VZW Molenzorg Molenmuseum uit Molenbeersel. Samen met Louis Morre van Molenstichting Weerterland voerde hij de redactie over de kaart. “De Molenkaart nodigt iedereen nadrukkelijk uit om ons molenerfgoed te komen ontdekken en met de vrijwillige molenaars van GrensPark Kempen~broek kennis te komen maken”, vult Toon Verlaak van de Kauliller Molenvrienden en molenaar van de Sevensmolen in Kaulille aan.

Bij het samenstellen van de Molenkaart Kempen~Broek werkte Molennetwerk Kempen~Broek nauw samen met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de VVV Midden Limburg, de Nederlandse Kempen~Broek gemeenten en de Toeristische Diensten van de Belgische Kempen~Broek gemeenten.

De Molenkaart Kempen~Broek is vanaf 1 augustus voor één euro bij een aantal molens binnen Kempen~Broek te koop en verder bij de onthaalpunten en poortgebouwen van GrensPark Kempen~Broek, de winkels en agentschappen van de VVV Midden-Limburg en de Toeristische Diensten van de Belgische Kempen~Broek gemeenten. Deelnemers aan de familiefietstocht op zondag 30 juli tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel krijgen de molenkaart als attentie gratis aangeboden.

Wat is Molennetwerk Kempen~Broek

Molennetwerk Kempen~Broek is een samenwerkingsverband van de molenorganisaties, moleneigenaren, molenvrijwilligers en molenaars binnen het gebied van GrensPark Kempen~Broek (Nederweert, Weert, Leudal, Cranendonck, Bocholt, Bree, Kinrooi-Molenbeersel, Maaseik). 

In het Molennetwerk Kempen~Broek werken Molenstichting Weerterland, Molenstichting Leudal, VZW Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel en de Kauliller Molenvrienden nauw samen met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de VVV Midden-Limburg, de VVV Weert backoffice en de Toeristische Diensten van Bocholt, Bree, Maaseik en Kinrooi-Molenbeersel. 

Molennetwerk Kempen~Broek stelt zich tot doel het molenerfgoed binnen GrensPark Kempen~Broek te promoten  en meer belangstelling voor het behoud en beheer van de molens te genereren.

Molennetwerk Kempen~Broek is op internet te vinden op: www.kempenbroekmolens.org en via Twitter op @molennetwerk

DSCI0024


Presentatie Molenkaart Kempen~Broek

De Molenkaart Kempen~Broek ligt momenteel bij de drukker. De planning is dat de kaart met een oplage van 3000 exemplaren, eind juni naar een aantal adressen verspreid wordt. Hier is de kaart vanaf dat moment beschikbaar.

De kaart komt te liggen bij een aantal molens, onthaalpunten en Poortgebouwen van GrensPark Kempen~Broek, vestigingen van de VVV Midden-Limburg, Toeristische diensten/afdelingen van de Kempen~Broek gemeenten en bij een aantal toeristische attractiepunten, hotels en B&B’s.

Feestelijke officiële presentatie van de kaart is op vrijdag 28 juli tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel aan de voet van de Keijersmolen.


Beeldmerk KempenBroek molennetwerk 2017-001 nieuwe logo

Op zondag 10 september doen diverse windmolens en watermolens uit het gebied van GrensPark Kempen~Broek gezamenlijk mee aan Open Monumentendag in Vlaanderen én Nederland.

Thema van deze Monumentendag is in Nederland: Boeren, Burgers en Buitenlui en in België: Erfgoed & Natuur. Twee thema’s die naadloos aansluiten bij onze windmolens en watermolens van GrensPark Kempen~Broek.

Speciaal voor Open Monumentendag komt Molennetwerk Kempen~Broek met een mooie fietsroute (autoroute) langs de molens en ander waardevol cultureel erfgoed  zoals de Bocholter Graven dat op 10 september geopend of te bezichtigen is. 


aandachtspunten-aanmeten-kinderbril-980x410


Heeft u een bericht, molennieuws of een molenactiviteit om te melden?

Stuur uw bericht naar molennetwerkkempenbroek@ziggo.nl

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgrenslandactueel%2Fvideos%2F915889041925369%2F&show_text=1&width=560